Ga naar de inhoud
Home » Blog » Doetinchem speelt: bordspelnieuws uit de Achterhoek

Doetinchem speelt: bordspelnieuws uit de Achterhoek

Het is opvallend hoe Doetinchem de laatste tijd meer en meer in de ban raakt van bordspellen. Bij spellenwinkel De Betovering in de Boliestraat worden niet alleen familiespellen verkocht, maar ook steeds vaker de wat complexere expertspellen. ‘Het lijkt erop dat Doetinchemmers de wereld van expertspellen beginnen te ontdekken en te omarmen‘, zeggen ook Lianne en Nina van de Betovering.

Spellenclub Doetinchem

Een verandering die niet onopgemerkt blijft, zeker als je een kijkje neemt op ons Instagram-account. Bij De SpelD worden er op zondagen spellen gespeeld waarvan je versteld staat. Heel divers! Wat voorheen vooral te vinden was in grote studentensteden, verspreidt zich nu gestaag naar de Achterhoek. De spelcultuur in Doetinchem groeit niet alleen binnen de stadsgrenzen, maar ook in omliggende steden zoals Winterswijk, Doesburg en Dieren. Hier ontstaan spellenclubs en groepen enthousiaste spelers die samen de wereld van bordspellen verkennen.

Doetinchem kent natuurlijk al enige tijd bekende namen, waaronder De Betovering en Hans van Spellenwijs (een van de grootste spellenblogs van Nederland). Maar er zijn ook nieuwe spelers op het toneel verschenen, zoals het prachtige online spelmagazine Spelview van Evelien en webshop De Spelletjes Vrienden van Geert en Marieke die verhuisd zijn van Zevenaar naar Doetinchem (op het industrieterrein vlakbij de Kwantum). Deze biedt niet alleen een breed scala aan spellen, maar herbergt ook een eigen uitgeverij, DSV Games. DSV Games gaat dit jaar Forever Home, Ratten van Wistar en Wondrous Creatures in het Nederlands uitbrengen. De Spelletjes Vrienden hebben daarnaast een populair YouTube-kanaal met de toepasselijke naam De Spelletjes Vrienden.

Te midden van dit alles ontstaat er ook nog een eigen initiatief van een van onze leden: het nieuwe PR-bedrijf Hidden Gems Agency rondom bordspellen. Een onderneming die zich specifiek richt op het promoten van bordspellen in Nederland en lokaal hier in Doetinchem. En wist je dat een van onze leden bekende bordspellen heeft vertaald naar het Nederlands?

En laten we niet vergeten dat Doetinchem niet alleen bekend staat om zijn gezellige spellenavonden en winkels. De damclub Dammers Uit Oost op de Bongerd groeit ook lekker door en heeft een van de beste spelers van Nederland in het team. Damliefhebbers jong en oud vinden hier een plek om medespelers te ontmoeten, vrijdags deel te nemen aan damavonden en hun damskills te verbeteren. Er is natuurlijk ook een schaakclub, maar die heb ik nog nooit ontmoet. RondomAutisme organiseert maandelijks een gezellige middag voor mensen met (of vermoeden van) autisme. Op iedere derde zaterdag van de maand is er een RAS – Op Zaterdag in De Stadskamer, een locatie waar spelers samen kunnen komen om met elkaar bij te praten of een spelletje te doen. Schaakvereniging Doetinchem is opgericht op 29 januari 1908 en bestaat dus ruim 115 jaar. Ze zijn een relatief kleine vereniging met een groot verleden. Momenteel hebben ze ca. 70 leden (senioren- en jeugdleden) en spelen op dinsdagen in ’t Brewinc (jeugd) en het Houtkamp College (senioren). En Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem organiseert Klaverjassen, Mahjong, Bridgen, Sjoelen en Schaken op vrijdagmiddagen in ’t Brewinc.

Het enige dat we eigenlijk nog missen zijn spelmakers uit Doetinchem. Wie bedenkt de nieuwe Wingspan of Catan?

Laten we samen bouwen aan een stad waarin bordspellen een grotere rol spelen, met onze nieuwe website als een kleine stap in die richting. Het spel is begonnen, en Doetinchem staat er goed voor!