Ga naar de inhoud
Home » Blog » Stel je voor: Ruben

Stel je voor: Ruben

  • door

Ik ben Ruben uit Doetinchem. Ik ben lid van SpelD sinds 2023. Ik hou van competitieve spellen en probeer graag van alles uit. Daarbij ben ik ook gevoelig voor bepaalde thema’s zoals zombies, vikingen, avontuur of gewoon hele mooie tekeningen.


Favoriete bordspellen (top 3)
1. Ark Nova
2. Teotihuacan
3. First Rat

Ark Nova is mijn nummer 1, omdat ik dit lekker met twee spelers kan doen en heel goed herspeelbaar is. Lekker een dierentuin bouwen, hersenen aan het werk zetten, maar ook weer niet té veel een schaakspel.

Teotihuacan is een bordspel over de vroege geschiedenis van Mexico. Historische thema’s hebben bij mij een streepje voor. Het thema is ook nog eens goed verwerkt in de mechanics en het spel is erg uniek. Het enige nadeel is de zwaarte. Je krijgt het niet zo snel op tafel.

First Rat is mijn huidige nummer 3 doordat het spel uitdagend genoeg is, makkelijk in de regels en je met vijf spelers toch een vlotte spelervaring hebt.

Eervolle vermeldingen voor Rovers van de Noordzee, Orleáns, Clank! In! Space!, Antike, Meadow, Wingspan, Castles of Burgundy, Welcome To, Dune: Imperium, Creature Comforts, Great Western Trail, 7 Wonders, Long Shot: The Dice Game, The Magnates: Rise of Power, Ratten van Wistar, Revive, Santiago de Cuba, Verdant en Wreck Raiders.

Favoriete kaartspellen (top 3)
1. Armed Forces of Ukraine
2. Imperial Settlers
3. Sea Salt & Paper

Armed Forces of Ukraine is een knap spel, omdat je de oorlog voelt in het spel. Je probeert het zo lang mogelijk uit te houden en hulp te vragen van andere landen. Puur crisismanagement, waarbij je hoopt op een goede afloop. Een serious game onder de bordspellen?

Imperial Settlers voelt eigenlijk meer aan als een bordspel. Erg sterk met het enige minpuntje dat er soms een disbalans zit in bepaalde volkeren bij 2 spelers.

Sea Salt & Paper is een lekker strategisch spelletje. Ik ken de Nijmeegse uitgever Gamin’Biz die de Nederlandse editie gaat uitbrengen, dat zal de positionering misschien wel beinvloeden.

Een eervolle vermelding voor Dixit. Dit spel is meer dan 10 jaar mijn nummer 1 geweest, maar ik speel het sinds dit jaar niet zo graag meer.

Favoriete mechanisme (e.d.)
Worker placement, deckbuilding, tile placement, set collection, engine building, competitive en sinds kort ook co-op.

Minder favoriet
Spellen waarbij de factor geluk te belangrijk is (bijvoorbeeld Monopoly) en een potje ook nog eens lang kan duren. Voor dobbelspellen vind ik de factor geluk weer prima. Je maakt me best blij met een potje Qwizz of Regenwormen!

Spelerskleur
Geel

Favoriete spelontwerper(s)
Paul Dennen, Shem Phillips en Mac Gerdts

Verborgen bordspelparel
Triominos. Deze klassieker blijft er leuk voor tussendoor.

En ik noem ook even wat kindvriendelijke spellen die top zijn om casual of met kinderen te spelen: Animal Party, Animal Rescue, Chronicles of Avel, CuBirds, Draftosaurus, Karak, Love Letter en Dammen.

Dit spel maakte mij verslaafd
Risk. Ik heb hele nachten doorgehaald om dit met vrienden en familie te spelen. Van te voren ging ik dan tactieken uitwerken om maar goed te worden in het spel. Om vervolgens mijn hele tactief in het water te zien vallen door de factor geluk (in dit geval van anderen). Tegenwoordig hou ik niet meer zoveel van dobbelspellen.

Als ik maar 1 spel mee mag nemen naar een onbewoond eiland kies ik:
Ark Nova. Dit spel heeft denk ik de grootste herspeelbaarheid.

Andere hobby’s
Met name videogames (Machinarium, Jackbox Party Pack, Heroes of Hammerwatch, Unravel Two, Mario 2, Battlefield, Fallout, Wolfenstein, Warzone), fietsen, wandelen (oude steden, bergen, natuur), TV series (Walking Dead, Breaking Bad, Vikings, Spartacus, Star Wars), films (Spun, Apocalypto, Spirited Away), geschiedenis, gameontwikkeling en tech.

Wat speelde je de eerste keer bij SpelD?
Dat waren Kwakzalvers van Kakelenburg, Cascadia en Tiny Towns.

Hoe ziet jouw ideale spelmiddag eruit?
Ik hou het meest van afwisseling. Het is erg leuk nieuwe spellen te ontdekken. Ik hou er tegenwoordig minder van als ik het spel te goed ken en het een soort schaken wordt.

Als je een bordspelthema zou mogen kiezen voor een evenement van de spellenclub, wat zou dat thema zijn?
Rovers van de Noordzee met vikingthema lijkt me leuk! Of anders een rustgevend spel op een vakantiepark.

Waarom zouden mensen lid moeten worden van de SpelD?
Je ontmoet niet alleen nieuwe toffe mensen, maar ontdekt ook spellen die je anders nooit had leren spelen. Ik kan het iedereen aanraden!