Ga naar de inhoud
Home » Blog » Stel je voor: Elisa

Stel je voor: Elisa

  • door

Mijn naam is Elisa en ik woon met mijn man en twee dochters sinds een aantal jaren in Doetinchem. Voor het coronatijdperk kwam ik al regelmatig bij SpelD, maar ik was officieel geen lid (het is fijn om de mogelijkheid te hebben om per keer te betalen!). Tijdens de coronaperiode kwam dit natuurlijk even stil te liggen, maar sinds januari 2023 ben ik echt lid geworden. Vergeleken met sommige leden speel ik nog niet eens zo heel lang spellen.

Elisa lid van Spellenclub Doetinchem

In september 2019 is deze hobby begonnen. Vanwege gezondheidsredenen is mijn man destijds schermtijd gaan verminderen. Om zijn vrije tijd te vullen is hij op zoek gegaan naar een andere hobby. Via een vriend kwam hij in aanraking met bordspellen. Mijn man wilde op een gegeven moment ook spellen gaan aanschaffen en hij vroeg mij mee naar de bordspellenwinkel. Bij het woord bordspellen zag ik de mens-erger-je-nietten en de ganzenborden al voor me. De motivatie om naar de stad te fietsen was dan ook ver te zoeken. Na aandringen van mijn man ben ik uiteindelijk overstag gegaan en zo gingen wij in het najaar van 2019 voor het eerst naar een bordspellenwinkel. WAUW…. er ging werkelijk waar een wereld voor mij open. Het zag er allemaal zo kleurrijk en vrolijk uit! Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten spellen bestonden, bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen, een enorme variatie aan thema’s en mechanismen. Ik voelde mij als een kind in een speelgoedwinkel! Na wikken en wegen gingen we uiteindelijk naar huis met het solospelletje Vrijdag en het coöperatieve spel Pandemic. Vanaf die dag was er geen houden meer aan! Ik ging lezen over bordspellen, reviews opzoeken en filmpjes bekijken. Wat er ook te vinden was over spellen ik las het. Ik was niet meer te stuiten. Hoe kon het toch dat deze wereld zo lang voor mij verborgen was gebleven! Mijn man wenst tegenwoordig wel eens dat hij mij niet had overgehaald om mee te gaan naar de spellenwinkel, dat was beter geweest voor de portemonnee. De afgelopen jaren is onze collectie langzaamaan gegroeid en ik speel van alles. Het liefst leg ik iedere dag een spel op tafel, samen met andere bordspelfanaten en daarnaast speel ik ook graag solo. Ik houd het meest van worker-placement spellen, deckbuilding en enginebuilding en dan vooral in competitieve vorm. Soms komt er nog wel een coöperatief spel op tafel en ook daar kan ik erg van genieten, maar het is niet mijn favoriet. Daarnaast heb ik een zwak voor spellen met mooi artwork, prachtig spelmateriaal of iets unieks. Als een spel dit ook maar een klein beetje heeft dan wil ik het gewoon hebben! Maarja, je kan niet alles kopen. Want naast dat dit best een dure hobby is, speelt ruimtegebrek ook een rol. Mijn dochters roepen steevast wanneer ik een nieuw spel aan de collectie toevoeg “Maar mama, daar is toch helemaal geen ruimte meer voor, je hebt al zoveel spellen!”.

Favoriete bordspellen
Dit is echt een onmogelijke opgave… ik speel het liefst zoveel mogelijk verschillende spellen en ik vind heel veel spellen fantastisch. Maar als ik dan een top 3 zou moeten maken (op dit moment… want mijn top 3 wisselt ook nog wel eens) dan zouden het de volgende drie zijn;

  1. Terraforming Mars
  2. Great Western Trail
  3. Rovers van de Noordzee

Spellen die ik ook heel graag speel en die daardoor ook regelmatig op tafel komen zijn Castle of Burgundy, Underwater cities, Wingspan, Architecten van het Westelijk koninkrijk, Paladijnen van het Westelijk koninkrijk, Wayfarers of the South Tigris, Scholars of the South Tigris, la Granja en Terra Mystica.

Favoriete kaartspellen
1. Forest Shuffle
2. Meadow
3. 7 Wonders duel

Favoriete mechanisme

Ik vind heel veel mechanismen leuk, maar toch wel favoriet zijn:

1. Worker-placement
2. Enginebuilding
3. Deck (of bag) building

En wat mij heel veel voldoening geeft zijn spellen waarbij je combo’s kan maken. Dus dat je bonus op bonus op bonus krijgt. Combotastic! En spellen waarbij je vooruit gaat op verschillende sporen (teck trees/tech tracks) vind ik ook heel erg leuk.

Minder favoriet
Ik houd minder van de verhalende coöperatieve spellen. De verhalen vind ik vaak wel leuk, maar als ik een scenario niet haal dan heb ik de motivatie niet om het scenario opnieuw te spelen. Wat vaak wel de bedoeling is om bijvoorbeeld je karakter sterker te laten worden. Ook een grote geluksfactor in spellen vind ik hinderlijk. Bijvoorbeeld bij verhalende coöperatieve spellen dat je dan verliest omdat je dobbelsteen niet meewerkt…

Maar dobbelspelletjes, zoals Clever, Geven en Nemen & Keer op Keer, komen daarentegen wel regelmatig voorbij en vind ik de geluksfactor minder erg.

Spelerskleur
Ik speel altijd met geel! En het is zelfs zo erg dat ik niet eens meer met een andere kleur kan spelen. Want stel dat iemand anders met geel zou spelen dan zou ik bijvoorbeeld de verkeerde meeples verzetten op het speelbord.

Favoriete spelontwerper(s)
S.J. Macdonald, Shem Phillips, Vladimir Suchy, Uwe Rosenberg.

Verborgen bordspelparel
Gingerbread house. Een tile placement puzzelspelletje. Heel simpel, maar heel vermakelijk. Wanneer ik moe ben en qua concentratie geen groot spel aankan, dan komt dit spel op tafel.

Dit spel maakte mij verslaafd
Terraforming Mars. Dit spel hebben wij in het Nederlands en de vertaling is echt heel slecht. Daarnaast vond ik het artwork ook niet fantastisch. Ik voelde daardoor best wel een drempel om dit spel te leren. Maar na drie keer de handleiding te hebben gelezen en een playthrough te hebben gekeken snapte ik het eindelijk. En dit is uiteindelijk mijn favoriete spel geworden en kan ik altijd wel spelen.

Als ik maar 1 spel mee mag nemen naar een onbewoond eiland kies ik
Wat een verschrikkelijke vraag, ik kan gewoon niet kiezen.. Misschien Terraforming Mars, maar deze is solo niet erg goed. Misschien dan toch iets van Shem Philips, zoals Rover van de Noordzee of een van de spellen uit de trilogie van het Westelijk Koninkrijk. Maar ik moet er niet aan denken om iedere dag hetzelfde spel te spelen… ik houd juist heel erg van de afwisseling!

Andere hobby’s
Naast het spelen van spellen is deze hobby nog zoveel meer voor mij. Ik vind het heerlijk om te praten over spellen, nieuwe releases bij te houden, te verdiepen in de spelregels (voor het slapengaan lezen sommige mensen een boek, ik lees regelboekjes…), reviews lezen over spellen, podcasts luisteren en ja.. ook het verzamelen. Het biedt mij heel veel plezier en ontspanning. En het liefst zou ik (later als ik groot ben) een betaalde baan hebben in de bordspellenwereld. De ultieme droom is natuurlijk een eigen winkel!

Maar naast de bordspellen houd ik ook erg van sporten, lezen en muziek (groot fan van Ludovico Einaudi).

Wat speelde je de eerste keer bij SpelD?
Het spel met het prachtige artwork Meadow. Dit is destijds zo goed bevallen dat het spel nu ook bij ons in de kast staat.

Hoe ziet jouw ideale spelmiddag eruit?
Mijn ideale spelmiddag bestaat uit het spelen van zoveel mogelijk verschillende spellen. Bijvoorbeeld beginnen met een groter spel zoals Scythe. En dan als afsluiting nog een één of twee kleine kaart- of dobbelspelletjes.

Als je een bordspelthema zou mogen kiezen voor een evenement van de spellenclub, wat zou dat thema zijn?
Mijn favoriete thema’s zijn “natuur” en “de ruimte”. Dus spellen zoals Meadow, Earth, Wingspan, Terraforming Mars, Gaja Project. Waar ik vooral van kan genieten is wanneer ik iets kan leren van een spel. Bijvoorbeeld bij Wingspan staan er op de kaarten leuke feitjes over de vogels en bij Meadow zit er een apart boek bij met een uitleg van iedere kaart.

Waarom zouden mensen lid moeten worden van SpelD?
Het liefst probeer ik zoveel mogelijk spellen uit en vooral de nieuwste releases uitproberen vind ik erg leuk. Het is onmogelijk om alles zelf aan te schaffen en daarnaast ken ik weinig mensen die van bordspellen houden. Dat is de reden geweest dat ik lid ben geworden van SpelD. Vanaf het begin af aan heb ik mij welkom en op mijn gemak gevoeld. Bij SpelD heb ik hele leuke mensen leren kennen! De verscheidenheid aan spellen is groot en daardoor heb je de mogelijkheid om verschillende genres uit te proberen. Als ik eerder van het bestaan had geweten van SpelD was ik veel eerder lid geworden!